Izindlovu

01SKPJ IM8101 jabulani safari 1475
White logo no background

Izindlovu Fund is een Belgisch fonds dat zich inzet voor het behoud van de Afrikaanse olifant, die met uitsterven bedreigd is. Hiervoor steunen ze lokale projecten zoals een weeshuis voor de reïntegratie van kleine olifanten. Je kan steunen door iets uit hun collectie te kopen. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Herd IMG 0086 2 2

Hoe en waarom werd het Izindlovu Fonds opgericht

Het olifantenweeshuis HERD, opgericht door Adine Roode, was op zoek naar donaties met hun 1000 harten campagne. Omdat ze nog niet veel donaties hadden verzameld, dachten Helen en Ben (de oprichters van BLØV) dat ze iets extra konden doen vanuit België.

Met de in 2019 opgezette gofundme-pagina hebben ze 3000€ kunnen verzamelen.

Na deze campagne hebben ze beslist om hun fonds op te richten en door hun nauw contact met het team daar zijn ze ondertussen officieel partner van de HERD Trust.

Het olifantenweeshuis HERD en het albino baby olifantje Khanyisa

In Januari 2020 werd een albino baby olifantje binnengebracht bij HERD met diepe snijwonden aan nek en mond als gevolg van een stropersval.

Het Izindlovu fonds ondersteunt Khanyisa door de HERD Trust financieel te voorzien zodat zij haar in haar melkbehoefte, groenten en vegetatie kunnen voldoen. Alsook de steun in 24-uurs zorg en medische behoeften,helpen Khanyisa om weer in een kudde te integreren en een wilder leven te leiden.

Mopane Armband, als herinnering maar ook symbool voor geluk & wijsheid

FullSizeRender

Eind december 2019 belde Adine Roode ons persoonlijk met het trieste nieuws dat de weesolifant Mopane een virus had opgelopen en was overleden. Er is twee jaar hard gewerkt aan de opvoeding van Mopane. Maandenlang kreeg hij 8 keer per dag 2 liter melk uit de fles. De verzorgers sliepen met kleine Mopane en waren er dag en nacht mee bezig. De dag dat Mopane zou integreren in de Jabulani kudde was aangebroken. Het hele team was erg getroffen door zijn dood.

Deze armband is ontworpen als herinnering aan Mopane, het baby olifantje dat bij de oprichting van het olifantenweeshuis HERD overleden is als gevolg van een virusinfectie.

De Mopane armband is gemaakt van natuurlijk ronde hematiet stenen en een zilveren olifantje. De armband is verpakt in een mooi etui.

Olifanten zijn een symbool van geluk en wijsheid en dus een perfect geschenk, wetende dat je iets terugdoet voor een groter doel.

20 jaar geleden zijn wij, Helen & Ben (oprichters van BLØV) getrouwd en voor onze huwelijksreis zijn we door Zuid-Afrika gereisd, langs een klein dorpje Hoedspruit op weg naar het Krugerpark.

We zijn in juli 2019 teruggegaan om onze kinderen de schoonheid van Zuid-Afrika te laten zien. Hoedspruit leek de perfecte plek om de prachtige Blyde rivier Canyon en het Krugerpark te bezoeken. Als onderdeel van onze reis bezochten we HESC, Hoedspruit Bedreigde Soorten Centrum.

HESC is een non-profit organisatie opgericht door Lente Roode en is een van de leiders in het kweken en onderzoeken van bedreigde diersoorten. Daarnaast biedt het centrum een veilige haven voor wees- en zieke dieren en een educatief centrum waar het publiek en onze jongere generatie kunnen leren over bedreigde diersoorten door ze van dichtbij te observeren.

We waren echt onder de indruk van het werk in het centrum. Toen we thuiskwamen, bezochten we de website van HESC en kwamen we een nieuw project tegen dat ze aan het opzetten waren om weesolifanten te helpen, HERD.

HERD, opgericht door Adine Roode, was op zoek naar donaties met hun 1000 harten campagne. Omdat ze niet veel donaties hadden verzameld, dachten we dat we iets extra’s konden doen vanuit België. We hebben een gofundme-pagina opgezet en die naar al onze vrienden gestuurd. We hebben 73 harten opgewekt van september tot november 2019. Ondertussen is ons contact met het team van HERD gegroeid.

Toen we ons 20-jarig huwelijk in Zuid-Afrika wilden vieren, gingen we in november terug. Adine Roode nodigde ons uit om de olifanten van de Jabulani kudde en een deel van het team te ontmoeten. Het was een ongelooflijke ervaring om de kudde en de enthousiaste en toegewijde mensen die voor hen zorgen te ontmoeten! De persoonlijke dankbetuiging die we kregen bij het weggeven van de reeds verworven bijdragen was hartverwarmend!

Op dat moment hadden we ook het voorrecht om het weeshuis te bezoeken en de weesolifant Mopane te ontmoeten.

Toen we terugkwamen, besloten we dat we meer moesten doen voor HERD. Dus besloten we om een Izindlovu-fonds op te richten. Met het fonds hebben we meer mogelijkheden om evenementen te organiseren en geld in te zamelen met facturen van bedrijven.

Eind december 2019 belde Adine Roode ons persoonlijk met het trieste nieuws dat de weesolifant Mopane een virus had opgelopen en was overleden. Er is twee jaar hard gewerkt aan de opvoeding van Mopane. Maandenlang kreeg hij 8 keer per dag 2 liter melk uit de fles. De verzorgers sliepen met kleine Mopane en waren er dag en nacht mee bezig. De dag dat Mopane zou integreren in de Jabulani kudde was aangebroken. Het hele team was erg getroffen door zijn dood.

70% van alle olifanten zijn verdwenen in een periode van 40 jaar. Het WWF schat dat elk jaar ongeveer 20.000 Afrikaanse olifanten worden gedood voor hun ivoor – dat is een gemiddelde van 55 per dag. Als we doorgaan zullen er in 2040 geen olifanten meer zijn.

Mopane is onze inspiratie om door te gaan.