Een lekkere ijsthee voor in de zomer of om aan tafel te schenken als alternatief voor water. Er bestaan vier verschillende methodes om koude thee te maken. Omdat het niet altijd duidelijk is hoe we nu juist een goede Ice Tea maken, hebben we een speciale blog geschreven met een – stap voor stap – omschrijving.

IceTea6

BENODIGDHEDEN

Water

Het soort water dat je gebruikt, is belangrijk voor de smaak van de thee.

Leidingwater bevat mineralen en kalk. Deze mineralen en de hardheid (hoeveelheid kalk) hebben een invloed op de smaak en de geur van de thee. De reactie tussen de mineralen en thee zorgen voor een smaakverandering.

Voor thee kan je het beste gefilterd water, bronwater of zacht en mineraalarm flessenwater gebruiken ( PH (zuurgraad) van zeven). Flessenwater met een laag Magnesium- en Calciumgehalte is bv. Spa Reine, Mont Roucous of Montcalm.

Theekan met filter

Weegschaal voor de ijsblokjes

Hoeveelheid losse thee:
° Groene thee, zwarte thee, 12 gram/liter
° Kruideninfusie of rooibos 12 gram/liter
° Fruitinfusie 20 gram/liter

METHODE 1 : THEE ZETTEN EN LATEN AFKOELEN

Zet de thee warm met water van de juiste temperatuur volgens de theesoort en laat afkoelen in de ijskast. Serveer de gekoelde thee met ijsklontjes.

Deze methode is minder geschikt voor de meeste groene en zwarte theesoorten aangezien deze wrang en bitter bij het afkoelen.

METHODE 2 : AFSCHRIKKEN 500/500

Neem de hoeveelheid theeblaadjes afhankelijk van de theesoort voor 1 liter water maar laat deze trekken in een halve liter water! Dus bv 12 gram losse thee voor 1 liter thee in een halve liter water van de juiste temperatuur. Giet de warme thee over 500 gram ijsklontjes of ‘crushed’ ijs.

Aangezien je voor deze methode veel ijsblokjes nodig hebt, kan je ook thee zetten met dezelfde hoeveelheid theeblaadjes voor 1 liter water maar deze laten trekken op 250 ml water en deze uitgieten over 250 gram ijsblokjes en 500 ml ijskoud water.

METHODE 3: COLD BREW

Neem 1 liter flessenwater en gebruik slechts 8 gram losse theeblaadjes en laat 6-12 uur in de koelkast trekken. Zeef de theeblaadjes en je hebt een heerlijke ijsthee!

Maximaal 2 dagen te bewaren!

METHODE 4: ICE BREW

Doe in een theekan 8 gram losse theebladeren en voeg 200 gram crushed ijs toe. Laat het ijs smelten op kamertemperatuur. Zo krijg je mooie aroma’s, en een minder bittere thee.

Dit is de beste techniek om ijsthee van groene thee te maken om bv bij een gerecht te schenken. Het nadeel is dat dit een langere bereidingstijd nodig heeft en moeilijker is voor grote hoeveelheden.

Toevoegingen

Ijsthee is wel lekker als je er een beetje zoetstof aan toevoegt. Gebruik rietsuiker, honing of agavesiroop. Voeg niet meer dan 50 gram zoetstof per liter toe.

Fruit kan je gebruiken als smaakgever of garnituur. Bevroren fruit of vers fruit geven smaak en kleur. Je kan ook ijsblokjes van vruchtensap toevoegen.

Ook een leuke tip is kruiden of specerijen aan je ijsthee toevoegen. Specerijen voeg je best toe als de thee nog warm is bv steranijs, kaneel, gember. Kruiden zoals munt, basilicum, citroengras, salie kan je best toevoegen aan gekoelde thee.

Accessoires

Ice Tea karaf – WIT of ZWART

Met de Kinto Ijsthee karaf kan je gemakkelijk een cold-brew ijsthee bereiden aangezien de uitneembare filter geschikt is voor alle theesoorten, ook de fijne. Je kan er ook water met fruit in bereiden. De kannen zijn perfect om op tafel te presenteren. De theekan beschikt over een hermetisch afsluitbaar deksel en kan daardoor rechtop of ook neergelegd worden in de koelkast vanwege de strakke afdichting. De theekan kan 1,2L bevatten en is vaatwasbestendig.

Theefilter

Tossit theefilter met trekkoord, gemaakt van extra fijn wit, chloorvrij filterpapier en kunnen afgesloten worden door middel van een trekkoord. Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar en zijn voorzien van een bodem, zodat u ze gemakkelijk met losse thee kan vullen.

Upcycled IceTea Glas – TRANSPARANT of GROEN

De drinkglazen zijn upcycled van lege wijnflessen; een afvalproduct van de toeristenindustrie van Zanzibar.

De glazen zijn handgemaakt van 100% natuurlijke en milieuvriendelijke materialen en ideaal om een ijsthee in te serveren met onze herbruikbare rietjes.

Op Wachtlijst Dit product komt terug in voorraad. We kunnen je verwittigen zodra het weer beschikbaar is.