Het zetten van losse thee – Net als wijn, bier of koffie omvat thee een breed scala aan stijlen en variëteiten, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Thee drinken wordt soms wel eens als een kunst omschreven, omdat theedrinkers deze eeuwenoude drank waarderen en er zich graag in verdiepen om zo hun smaakpapillen te ontwikkelen of om nieuwe kwaliteiten van hun favoriete thee te ontdekken.

De omgeving waarin thee wordt verbouwd en de manier waarop deze wordt verwerkt, kan namelijk een grote invloed hebben op de kleur, textuur, smaak, aroma en gezondheidsvoordelen. Door theebladeren te laten trekken in water, komen de smaak en aroma’s vrij. Het zetten van losse thee is afhankelijk van de theesoort.

zettenthee

Welk water gebruiken voor het zetten van thee

Het soort water dat je gebruikt, is belangrijk voor de smaak van de thee.

Leidingwater bevat mineralen en kalk. Deze mineralen en de hardheid (hoeveelheid kalk) hebben een invloed op de smaak en de geur van de thee. De reactie tussen de mineralen en thee zorgen voor een smaakverandering.

Voor thee kan je het beste gefilterd water, bronwater of zacht en mineraalarm flessenwater gebruiken ( PH (zuurgraad) van zeven). Flessenwater met een laag Magnesium- en Calciumgehalte is bv. Spa Reine, Mont Roucous of Montcalm.

De temperatuur van theewater – gebruik geen kokend water

Losse thee zetten is niet moeilijk, maar afhankelijk van de theesoort is de watertemperatuur belangrijk. Enerzijds om bepaalde stoffen voldoende te laten vrijkomen en anderzijds om de thee niet bitter te maken. Deze temperatuur wordt steeds vermeld op de verpakking wanneer je losse thee aankoopt.

Wat je vooral moet onthouden, is dat je voor het zetten van thee geen kokend water mag gebruiken. Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma’s aan. Laat het water ook niet eerst koken en dan afkoelen. Water dat gekookt heeft, verandert van samenstelling waardoor de kleur en het aroma van de theebladeren verloren gaat.

Moet je nu echt met een thermometer gaan werken wanneer je van een lekker glas thee wil genieten? Niet echt. Er bestaan verschillende oplossingen.

– Echte theedrinkers gebruiken een waterkoker met ingebouwde thermostaat
– Je kan ook zelf kijken in je waterkoker: als de belletjes onderaan zo groot zijn als visogen, dan haalt het water ongeveer 80 graden, een goede temperatuur voor groene thee
– Doe een scheutje koud water in je tas glas voordat je er heel warm water opgiet

Hoeveelheid thee

De hoeveelheid thee die je gebruikt, hangt een beetje van jouw eigen smaak af. Voor een kop thee gebruik je normaal 2 gram losse thee of een goedgevulde koffielepel voor groene, zwarte of rooibos thee. Voor een kruideninfusie kan je 3 gram thee gebruiken en voor een fruitinfusie 5 gram.

Thee zetten

Giet het verwarmde water over de thee en laat trekken naar smaak. Verschillende soorten thee doen het goed op verschillende tijden. Experimenteer om jouw ideale tijd te vinden.

Witte thee 2-3 min
Groene thee 1-3 min
Zwarte thee 3-5 min
Oolong thee 5-7 min
Rooibos thee 5-7 min
Kruideninfusie 5-7 min

Geniet van je thee!

Nog enkele tips

  1. Verwarm je water niet in de magnetron. We raden een goede theeketel aan.
  2. Zorg ervoor dat je het kokende water over de theebladeren giet, in plaats van de bladeren toe te voegen aan een kopje of pot waar al heet water in zit.
  3. Zorg ervoor dat de thee-ei tijdens het weken volledig in het water is ondergedompeld. Hierdoor kunnen de bladeren goed uitzetten en openen, waardoor hun volle smaak vrijkomt.
  4. Als u theezakjes gebruikt, knijp ze dan niet uit tijdens het weken, omdat dit ook tot bitterheid kan leiden.
  5. Sommige theesoorten kan je meerdere keren zetten!

De bovenstaande instructies dienen enkel als richtlijn. Ga op ontdekking en ontwikkel je eigen kunst voor het trekken van thee.

Op Wachtlijst Dit product komt terug in voorraad. We kunnen je verwittigen zodra het weer beschikbaar is.