Het project Great Green Wall werd gelanceerd in 2007, op initiatief van de Afrikaanse Unie en heeft tot doel de Sahara groener te maken en de opmars van de woestijn te vertragen. Het heeft de vorm van een muur van bomen van meer dan 8000 kilometer lang en 15 kilometer breed van de Atlantische kust tot de Rode Zee.

in januari 2021 werd dit project opnieuw gelanceerd tijdens de “One Planet-top” met als doel tegen 2030 de opmars van de Sahara tegen te gaan door de grootste herbebossing ter wereld aan te leggen.

De Great Green Wall beweging & de UN klimaat conferentie COP26

Ter gelegenheid van de UN klimaat conferentie Cop26 in Glasgow heeft de Franse President Macron ervoor gezorgd dat er een bijeenkomst gewijd werd aan dit mega Green Wall project.

Sinds 2007 zijn verschillende projecten succesvol gebleken, maar tijdens de conferentie deelde de Britse prins Charles mee dat er nog 700 miljoen hectare aangetast land in Afrika moet worden hersteld. Onder invloed van President Macron heeft Amazon-oprichter Jeff Bezos via het Bezos Earth Fund $ 1 miljard toegezegd om het landschapsherstel te ondersteunen.

Het is goed nieuws dat er dankzij Cop26 toch meer bewustzijn gecreëerd wordt voor dit soort projecten in Afrika. Deze bijeenkomst heeft namelijk ook de aandacht getrokken van Ursula von der Leyen, de president van de EU. De Great Green Wall zou 250 miljoen ton koolstof kunnen vasthouden. Dat is evenveel koolstof als alle bossen en land die in de EU verwijderd zijn in 2018! Tegelijkertijd wordt verwacht dat het project tegen 2030 10 miljoen banen zal creëren in plattelandsgebieden. De EU heeft daarom beslist om bij te dragen aan verschillende pijlers van deze Grote Groene Muur door middel van duurzaam landbeheer en zo lokale gemeenschappen ondersteunen, terwijl het milieu wordt hersteld en het verlies aan biodiversiteit wordt teruggedraaid.

Mooi project: Tree Aid

treeaid 8 1

Tree Aid werkt samen met gemeenschappen in heel Afrika om bomen te laten groeien en land herstellen ter ondersteuning van de Grote Groene Muur-beweging. Ze ondersteunen mensen om bomen te gebruiken om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en om land duurzaam te beheren op een manier die hen helpt om te gaan met de effecten van de klimaatcrisis voor langetermijnverandering.

Tree Aid werkt samen met gemeenschappen in heel Afrika om bomen te laten groeien en land herstellen ter ondersteuning van de Grote Groene Muur-beweging. Ze ondersteunen mensen om bomen te gebruiken om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en om land duurzaam te beheren op een manier die hen helpt om te gaan met de effecten van de klimaatcrisis voor langetermijnverandering.

Tree Aid-video die naar de COP26 is gestuurd naar aanleiding van het Great Green Wall-project.

Maak The Great Green Wall bekend

De UNCCD heeft een wereldwijde campagne gelanceerd – genaamd ‘Growing a World Wonder’ – die tot doel heeft de Grote Groene Muur over de hele wereld beroemd te maken.

Door een echt wereldwijde beweging te creëren, kunnen we allemaal collectieve actie ondernemen om de blijvende droom van Afrika van een wereldwonder van 8000 km over het hele continent te helpen ontbranden.

‘Growing a world wonder’ roept wereldburgers overal ter op om het woord te helpen verspreiden, regeringen onder druk te zetten en te pleiten voor langetermijninvesteringen.

Aangezien wij bij BLØV zelf een fonds ondersteunen ter bescherming van de olifant in Afrika – het Izindlovu Fonds-, ligt dit continent ons nauw aan het hart. Wij helpen dus graag mee om dit project mee bekend te maken.

Make the great green wall famous lr

De campagne maakt gebruik van de kracht van de creatieve industrie, waaronder samenwerkingen met kunstenaars, muzikanten, filmmakers en makers van wereldwijde verandering.

Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen The Buena Vista Social Club en de Amerikaanse documentaire makers van Years of Living Dangerously. Deze laatste willen effectieve actie tegen klimaatverandering afdwingen door middel van betrouwbare verhalen in alle media.

De bekende Malinese zangeres Inna Modja van the Buena Vista Social Club verzamelde de meest bekende muzikanten van Afrika en nam een ​​once-in-a-lifetime album op dat de geest van de Great Green Wall weergeeft. Ze componeerde een onuitwisbare eclectische soundtrack en neemt ons mee op een muziekgedreven reis van hoop en doorzettingsvermogen.

Je kunt de documentaire hier huren of kopen om te bekijken op Apple TV, YouTube of amazon.com.

We delen hieronder de trailer van de documentaire.

Op Wachtlijst Dit product komt terug in voorraad. We kunnen je verwittigen zodra het weer beschikbaar is.