Bibol
Dit Fair-Trade bedrijf werd opgericht door Petite Lune, een Vietnamese boerendochter die in Frankrijk opgroeit. Het is een merk dat staat voor tradities & duurzame ontwikkeling gecombineerd met eerlijke handel & economische groei.
De Bibol collectie bestaat uit handgemaakte natuurlijke bamboe producten, vervaardigd door Vietnamese ambachtslieden zonder schadelijke oplosmiddelen . De BLØV collectie is ingelegd met echte eendeneierschaal.
BAMBOE RIETJES
Mooie bamboe rietjes, herbruikbaar, licht en handgemaakt, om van je cocktails en smoothies te genieten.
Elke dag worden bijna een miljard plastic rietjes weggegooid. We vinden ze in de natuur en worden opgeslokt door dieren. Onze bamboe rietjes zijn 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar en voedselveilig.
Elke set bevat een flessenborstel om het schoonmaken te vergemakkelijken.
Dit product is met natuurlijke bamboe en zonder schadelijke verven en oplosmiddelen gemaakt en kan vloeistoffen, vloeibaar of vast voedsel bevatten, warm (max. 70 ° C) of koud.
Afmeting: 20cm lengte
BIBOL, ETHISCHE & EERLIJKE HANDEL
FAIR-TRADE & ECOLOGISCHE VERWERKTE BAMBOE
Bibol, een ethische arbeidersproductiecoöperatie
Petite Lune verhuisde eind jaren zeventig, als 13-jarige boerendochter, vanuit Vietnam naar Frankrijk, waar ze Frans leert en studeert. Na 20 jaar keert ze samen met haar man terug naar haar geboorteland. Samen ontdekken ze Vietnam en tijdens deze reis ontpopt zich de wens om een fair trade-activiteit te ontwikkelen en Frankrijk haar voorouderlijke knowhow van Vietnamese ambachtslieden te laten ontdekken. In 2007 creëeren ze “Bibol”, een merk dat staat voor tradities en duurzame ontwikkeling gecombineerd met eerlijke handel en economische groei.
Bibol weerspiegelt de kwaliteit van menselijke uitwisselingen: duurzaam en natuurlijk. Om verwarring te voorkomen met andere bamboeproducten waarvan we niet weten hoe ze zijn geverfd of gelakt, zijn de producten van Bibol altijd ondertekend, een garantie voor hun kwaliteit en ethiek.
Bibol & eerlijke handel
Petite Lune werkte reeds op 8-jarige leeftijd in de Vietnamese velden. Ze kent dus het harde leven van kinderarbeid, ellende en het gebrek aan perspectief en redenen om te vertrekken. Juist daarom is het voor haar belangrijk dat de productie van bamboe schalen op een eerlijke manier worden ontwikkeld:
- ambachtslieden worden fatsoenlijk betaald
- de productie wordt vooraf gefinancierd dankzij een werkkapitaal dat overeenkomt met een kwart van de productie
- vanaf 2011 werd de werkplaatsmanager opgeleid bij “Helvetas Swiss Intercooperation”
- en last but not least, ze werken niet met oplosmiddelen, die in Vietnam nog veel gebruikt worden bij bamboe productie en waarvan de meeste in Europa niet meer toegelaten zijn
In maart 2018 ontving Petite Lune een certificaat van het ministerie van Arbeid, Invaliden en Sociale Zaken van Vietnam voor haar bijdrage aan de bescherming en zorg voor kinderen.
Bibol & ecologie
Bamboe is nog steeds alomtegenwoordig in de Vietnamese cultuur: van gastronomie – eetstokjes en bamboe duimen – tot architectuur – steigers, pijpen, scheidingswanden en kozijnen – inclusief papier en kalligrafie, kleding, meubels.
Jammer genoeg wordt bamboe meer en meer vervangen door niet-recycleerbare plastic en beton. Bamboe is niettemin een grondstof met onbetwistbare eigenschappen: flexibel, solide, resistent, snel groeiend, landvast en CO2-vast.
Het behoud van het gebruik ervan is de garantie voor de voortzetting van zijn cultuur!
Duurzame en natuurlijk verwerkte bamboe!
Lakken en vernissen
Bamboe is altijd natuurlijk, het is de manier waarop het wordt gelijmd, geverfd en gelakt die het verschil maakt. Bibol-producten worden geassembleerd met een natuurlijke hars. Verven en vernissen zijn voedselveilig en schoon: geen V.O.V. (vluchtige organische component), geen formaldehyde. Het is beter voor jou en voor de planeet en veel beter voor degenen die ze maken.
Eerlijke fabricage, duurzaam en natuurlijk
Bibol werkt samen met ongeveer 100 ambachtslieden in Vietnam. De prijzen worden bepaald door de vakmensen. Deze laatsten worden vooraf gefinancierd dankzij een werkkapitaal dat overeenkomt met een kwart van de productie, Bibol financiert de productie stroomopwaarts. Ambachtslieden krijgen 2-3 keer het minimumloon betaald en zijn verzekerd tegen ziektekosten. Er is geen kinderarbeid. En nog belangrijker: ze zitten niet de hele dag in oplosmiddelen.
De productie van schone producten en een eerlijk proces heeft een prijs.
Onze productiekosten zijn 2 tot 3 keer hoger dan die voor het schilderen met oplosmiddelen. Om eerlijk te blijven met de consument, verlagen we extra kosten: geen tussenpersoon tussen Vietnamese ambachtslieden en Bibol. Petite Lune spreekt perfect Vietnamees. Geen oververpakking, de dozen die uit Vietnam worden gebruikt, zijn al gerecycled, ze worden bewaard voor verzending. Vervoer is per boot.